Ervaringen

Moeders vertellen waarom en hoe ze Audrey of Annette hebben ingeschakeld. Wil jij hier ook je verhaal vertellen, stuur ons dan een mailtje met je verhaal en eventueel een foto.  We zullen het zo snel mogelijk plaatsen.


Zonder de hulp van Annette was het niet goed gekomen

In de kraamweek van mijn eerste dochter Tessa begon alles rooskleurig met de borstvoeding. ik had meer dan genoeg melk en Tessa groeide als kool. Toen ontstond de eerste kloof op dag 5 en op dag 7 een borstontsteking. Een week vol ellende volgde. Het voeden ging enorm veel pijn doen en het werd daarom een gespannen situatie. Daarnaast liep de melkproductie terug door de ontsteking. Dit ging ons boven de pet. We hadden hulp nodig. We belden Annette en ze kwam de volgende dag al langs. Ze begeleide ons intensief over een periode van 2 weken. Ik wilde niet stoppen met voeden, want ik was nog maar net begonnen. We leerden bijvoorbeeld nieuwe houdingen om Tessa aan te leggen, waardoor er veel meer ontspanning was. Annette heeft ons er met tips, advies, praktische ondersteuning zoals wegen, kolfapparatuur en tepelkloof verzorging, en een luisterend oor erdoorheen geholpen. Tessa is nu 6 maanden en ik geef nog steeds de borst. Inmiddels is alles al lang de normaalste zaak van de wereld. De steun van Annette hebben we als erg prettig en helpend ervaren. Het gaat verder dan wat de kraamzorg kan bieden. Zonder hulp van haar was het zeker niet zo goed afgelopen.

 

Joske: wat ben ik blij dat ik een lactatiekundige benaderd heb om met een voeding mee te kijken

“Een lactatiekundige, dat is toch zo’n strenge dame die je pusht om tot in de lengte van dagen borstvoeding te geven?”. “Moet ik überhaupt wel  iemand inschakelen?”.  “Ik heb mijn oudste dochter toch ook een half jaar borstvoeding gegeven?”.

Dat waren zo ongeveer mijn gedachten toen ik eigenlijk niet meer wist wat ik moest doen om mijn dochter goed te voeden. Maar wat ben ik blij dat ik Annette benaderd heb om met een voeding mee te kijken.  Twee dagen later kon ze al langskomen. Mijn jongste dochter was toen een week of acht oud. Ik had al een dubbele borstontsteking achter de rug en vermoedde dat mijn baby niet meer tevreden was na voeding. Ze wilde wel drinken, maar het lukte haar niet om er voldoende uit te krijgen. Ik werd flink onzeker en twijfelde onder andere of ik haar wel op de juiste manier aanlegde.

Annette bevestigde mijn intuïtie dat het mijn dochter inderdaad niet lukte om effectief te drinken. Na een kleine ingreep aan de lipband en tongriem kon mijn dochter weer goed drinken, sliep ze langer en het belangrijkste: ze was weer de blije en voldane baby die ik kende.

Verder kreeg ik goede tips om mijn overproductie te reguleren. Het resultaat was, dat ik niet meer bang was voor borstontsteking. Ik had mijn ‘borstmanagement’ en vertrouwen weer op orde.

Ook toen mijn baby (duidelijk een dame met karakter) niet uit de fles wilde drinken, vond ik een luisterend oor bij Annette en kreeg ik een lijst met praktische adviezen.

Ik vind Annette een warme, professionele en bovenal nuchtere vrouw met veel oog voor de gevoelens van een moeder. Ze reageerde snel op mijn vragen en was goed bereikbaar.

 

Judith: dat borstvoeding geven, zou toch gewoon vanzelf gaan, dacht ik…

Vol vertrouwen begon ik na de bevalling met borstvoeding geven aan mijn dochter en dat ging aanvankelijk ook erg goed. Ik had me best goed ingelezen, maar was verder behoorlijk naïef…  dat borstvoeding geven, zou toch gewoon vanzelf gaan, dacht ik. Dat viel helaas niet mee. Na 4 weken was ik doodmoe en had ik alleen maar een ontevreden meisje bij me dat veel huilde, maar wel heel goed groeide. Ik wilde persé doorgaan met de borstvoeding, kunstvoeding is voor mij gene optie, maar ik wilde het wel beter op de rit hebben. Daarom heb ik op advies van mijn verloskundige contact opgenomen met Borstvoedingenzo. Na wat telefonische tips kwam Audrey een dag later meteen langs en heeft een voeding meegekeken. Ze heeft me geleerd hoe ik mijn kleine meid effectief kan laten drinken en wat het einde van een voeding is. Dit maakte voor mij veel duidelijk en ik zat niet meer vast aan tijden of hoe lang een voeding moest duren. Ik kon beter herkennen wanneer Emma honger had en wanneer ze moe was en de voedingen werden hierdoor een stuk effectiever. Ook kwamen we erachter dat Emma verborgen reflux had en na medicatie nam de pijn die dit veroorzaakte snel af. Dit alles resulteerde in een tevredener meisje en daardoor een blijere mama.

Helemaal tevreden was ik echter nog niet, want het slapen overdag was nog wel een heikel puntje en dat wilde Emma alleen bij mij, waardoor ik hele dagen op de bank zat. Ook bleef Emma soms ontroostbaar huilen en de enige troost die ik dan kon bieden was mijn borst. Ik wilde graag weer wat meer doen en toch aan de behoeften van mijn  dochter kunnen blijven voldoen en heb daarom een draagconsult gehad van Annette. Emma raakte tijdens het consult langzamerhand overstuur en normaal gesproken kon alleen de borst haar troosten, maar ik deed Emma met behulp van Annette in de doek en binnen een paar minuten viel ze in een diepe ontspannen slaap. Dit was de allereerste keer dat ik Emma op een andere manier kon troosten. Ik kon wel huilen van geluk. Sindsdien zit Emma dagelijks in de doek en ondanks dat ze het er soms bij het knopen niet mee eens is, het is nou eenmaal een karaktervolle dame, ze valt altijd in een diepe slaap en ik heb mijn handen vrij en kan weer wat rommelen in en buitens huis.

Audrey en Annette, dank jullie wel voor jullie advies en tips en luisterend oor. Jullie hebben Emma en mij goed op de rit geholpen en de band tussen Emma en mij is alleen maar sterker geworden hierdoor. Ik hoop nog lang te kunnen voeden en dragen.

Judith & Emma

 

Christien: Toen de kraamverzorgster weg was begonnen de twijfels toe te slaan: drinkt hij wel genoeg?

Christien

Onze zoon Julius krijgt al 9,5 maand volledige borstvoeding. Ik ben hier echt enorm trots op, maar weet niet of mij dat ook was gelukt zonder de hulp van Annette.

Voor de geboorte van Julius had ik mij nog niet goed georiënteerd op de borstvoeding. Ik wist dat ik het wilde proberen, maar ik had ook veel slechte ervaringen gehoord. Na de geboorte heeft de kraamverzorgster ons geholpen met het opstarten van de borstvoeding. Toen zij weg was, begonnen de twijfels toe te slaan over de borstvoeding. Drinkt Julius wel genoeg? Ook werd Julius onrustig en bleef het voeden gepaard gaan met pijn. Na 2,5 week hebben we de hulp van Annette ingeroepen en die heeft meegekeken hoe Julius dronk. Tijdens onze afspraak heeft ze veel praktische tips gegeven en gaf ze ons de bevestiging dat Julius goed in staat was aan de borst te drinken. Zij heeft hierdoor de onzekerheid weggenomen zodat wij konden doorzetten met de borstvoeding, en dat met succes! Julius was na 8 weken enorm gegroeid op mijn melk, wat een goed gevoel gaf dat! Toen ik later ziek werd door een borstontsteking kon ik Annette bellen om mijn vragen te stellen, dat was ook erg fijn. Elke keer als ik Annette op de hoogte bracht van onze mijlpalen, kreeg ik een leuke reactie terug! Bij het consultatiebureau en het mama-café in Vathorst kwam ik aanraking met andere jonge moeders en er bleken meer moeders met fijne ervaringen met de praktijk Borstvoedingenzo te zijn. Heel erg bedankt!

Christien & Julius